Tilbake til alle kurs
Taushetsplikt i tverrfaglig samarbeid
Mange tjenesteytere har erfaring med at taushetsplikten gjør tverrfaglig samarbeid om barn og unge vanskelig. En av grunnene kan være at man ikke kjenner reglene om egen og andres taushetsplikt godt nok, og heller ikke handlingsrommet reglene gir. Formålet med kurset er å gi en oversikt over reglene om taushetsplikt og illustrere disse med praktiske eksempler.

Kurset er et opptak fra et ISOP-kurs i 2024

Liv Altmann & Kari Paulsrud

10.06.2025

09:00 - 13:15

Påmeldingsfrist: 09.06.2025

Early-bird pris (til 7.4)
390 NOK
Ord. pris: 590 NOK
Meld deg på
4 timer kurs
Live chat ikke tilgjengelig
Vi gir grupperabatter. Ta kontakt med post@kursivkompetanse.no
Tilgjengelig på alle enheter
Kurset vil registreres på "Min side" som dokumentasjon på din deltakelse

Om kurset

Mangel på samarbeid og samhandling i velferdstjenestene har stått på den politiske dagsordenen i flere tiår. Flere reformer har hatt styrket samordning og samhandling som mål. Lovgivningen er tatt i bruk som virkemiddel for å få dette til. Samarbeidsplikten er et tydelig signal om at tverrfaglig samarbeid må til om man skal kunne imøtekomme utsatte barn og unges komplekse og sammensatte behov. Mange tjenesteytere har erfaring med at taushetsplikten gjør tverrfaglig samarbeid om barn og unge vanskelig. Taushetsplikten er ikke til hinder for å ivareta barn og unge med sammensatte behov, men kan likevel oppleves som utfordrende i det praktiske arbeidet i velferdstjenestene. En av grunnene kan være at man ikke kjenner reglene om egen og andres taushetsplikt godt nok, og heller ikke handlingsrommet reglene gir. Formålet med kurset er å gi en oversikt over reglene om taushetsplikt og illustrere disse med praktiske eksempler. Kurset baseres på boken: Altmann, L.& Paulsrud, K. (2023). Taushetsplikt i tverrfaglig samarbeid - retten og plikten til å dele opplysninger i arbeid med barn og unge. Gyldendal.

Kurset passer for:
Alle ansatte som arbeider direkte med barn/unge (0 - 23 år) og deres foresatte. For eksempel ansatte i barnehage, grunn- og videregående skole, sosial- og helsetjenester, PPT, barnevern, musikk- og kulturskole, voksenopplæring, NAV, flyktningetjenesten, omsorgsbolig for enslige mindreårige asylsøkere, fengsel, frivillighetssentraler, politi og organisasjoner/frivillige lag o.a.

Om kursholderne

Kari Paulsrud er utdannet barnevernspedagog og jurist og driver advokatpraksis i Oslo. Hun har tidligere hatt flere politiske verv og var blant annet statssekretær i Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet 1993–95 og i Sosial- og helsedepartementet 1995–1997. Hun har deltatt i flere offentlige utredningsarbeid og var leder av lovutvalget oppnevnt av Helse- og omsorgsdepartementet for gjennomgang av tvangsreglene i lov om psykisk helsevern – NOU 2011: 9 og for Autisme- og Tourette utvalget – NOU 2020:1. Hun arbeider som advokat med helserettslige spørsmål for pasienter, helsepersonell, private og offentlige virksomheter og er leder for Kontrollkommisjonen for akuttpostene ved Ullevål sykehus. Hun har også arbeidsrett som ett av sine arbeidsområder. Hun har faste undervisningsopplegg ved blant annet Høyskolen i Innlandet og Handelshøyskolen BI. Hun er også medforfatter av Helserett i et nøttesskall (2019)

Liv Altmann er utdannet sosionom og er førstelektor i sosialt arbeid ved Høgskolen i Innlandet (HiNN). Hun har foruten undervisningserfaring fra bachelorutdanningen i sosialt arbeid, mangeårig erfaring i arbeid med foreldre til barn og unge med komplekse behov. Hun har arbeidet fem år på Frambu Helsesenter og ti år i Habiliteringstjenesten for barn, Oppland. Videre har hun hatt oppdrag som tilsynsfører i barnevernet, samt sittet åtte år som medlem i Kontrollkommisjonen, Gudbrandsdalen. Hun har også vært medforfatter i flere fagbøker og artikler.

Program

09:00 - 09:55

Time 1

  • Politiske mål og virkemidler for å styrke tverrfaglig arbeid.

  • Lovgivingen – forvaltningsloven og særlovene. Praktisk bruk av lover.

  • Pause

10:10 - 11:00

Time 2

  • Den forvaltningsrettslige og den yrkesmessige/profesjonsrettslige taushetsplikten

  • Hvilke opplysninger gjelder taushetsplikten?

  • Pause

11:30 - 12:15

Time 3

  • Rett til innsyn i egen sak – herunder foreldres rett til innsyn
    Opplysningsretten
    Anonymisering
    Samtykke
    Retten til å dele opplysninger med samarbeidende personell i egen sektor og på tvers av sektorene.

12:30 - 13:15

Time 4

  • Opplysningsplikten
    –      Til barnevernet
    –      Til helse- og omsorgstjenesten
    –      Til politiet

Kurset er ferdig innen kl. 13.15